Skip to content

Novinky, rady a zaujímavosti

Aj vy patríte k milovníkom jedla, ktorí do svojho života radi prinášajú nové gastronomické zážitky? Ak ste sa ešte náhodou nestretli s pojmom fine dining, radi vás s ním zoznámime. Na druhej strane, možno o tom ani neviete a tento zážitok ste si už dopriali. Čo to je, ako má vyzerať a prečo by sa rozhodne mal stať súčasťou aj vašej kuchyne?

Vedeli ste, že…?
Pojem označuje gastronomický zážitok, ktorý je tradične omnoho viac sofistikovaný, unikátny a drahší než ten, ktorý vám poskytne bežná reštaurácia. Ak si budete chcieť dopriať večer v znamení fine diningu, rozhodne bude plný noblesy, nezameniteľnej chuti, servisu na úrovni a vína či destilátov toho najvyššieho štandardu.

Toto je desatoro fine diningu:

  1. Dôraz na detail a čistotu.
  2. Servírovanie (čašníci, čistota, zdvorilosť) je na veľkolepej úrovni.
  3. Zážitok hosťa je vrcholom rebríčka.
  4. Menu pozostáva iba z niekoľkých jedál.
  5. Jedlá sú z lokálnych sezónnych surovín veľmi vysokej kvality.
  6. Na fine dining je zväčša potrebná rezervácia a správny dresscode.
  7. Jedlo je sprevádzané oceňovanými vínami či destilátmi.
  8. Fine dining pozná gastronomické trendy a často ich vytvára.
  9. Neprizývajú sa deti.
  10. Jedlo je často podávané na riadoch od dizajnérov či so strieborným alebo zlatým príborom.

„Fine dining je pre moju reštauráciu kľúčom k úspechu pri príprave a dokončovaní pokrmu. Vynikajúce jedlo je dôležité pre rast reštaurácie akejkoľvek kategórie. Samozrejme, nie je to jednoduché, ale ani také zložité, ak používate vysokokvalitné suroviny a rešpektujete pravidlá prípravy, presne vážiace jednotky potravín a hygienické opatrenia,“ hovorí šéfkuchár talianskej reštaurácie Massimo Attanasio.

Takých top reštaurácií na Slovensku určite nenájdete veľa, no keď sa už pre jednu rozhodnete, určite z nej neodídete bez toho, aby ste boli ľahší o niekoľko desiatok či až stoviek eur.

Ako začať s fine diningom doma?

V prvom rade by ste si mali zabezpečiť všetky prostriedky tak, aby ste spĺňali body z nášho desatora. Nezabudnite na dokonale vyžehlený biely obrus, poháre a príbory bez šmúh a všetko presne uložené podľa pravidiel etikety. Druhou, no nemenej dôležitou vecou je vybrať si také jedlá, ktoré určite zvládnete, ak aj nie ste šéfkuchárom michelinskej reštaurácie. Práve v prípade, že sa obávate výsledku vašich kuchynských kreácií, no chcete dopriať svojim blízkym vynikajúci zážitok a starostlivosť, je ideálnou voľbou a stávkou na istotu kuracie mäso.

Sám šéfkuchár Massimo radí: „S kuracím mäsom, jednou z najdostupnejších surovín, dokážeme pripraviť recepty na skvelú večeru.“

Prečo si vybrať na fine dining kuracie mäso?

  1. Recepty z kuracieho mäsa nie sú časovo náročné.
  2. Hodí sa k rôznorodým prílohám.
  3. Dá sa pripraviť aj použitím štandardného kuchynského vybavenia.
  4. Je ľahšie stráviteľné, čo praje aj fine diningu v neskorších hodinách pri fľaši dobrého vínka.

Ak chcete blízkych potešiť a pripraviť pre nich takýto zážitok, vopred si zistite, ktoré suroviny sú ich obľúbené, a podľa toho následne zostavte menu. Pokiaľ máte viacero hostí a ich preferencie a chute sú rôzne, môžete napríklad každý chod venovať požiadavkám konkrétneho hosťa, aby si každý prišiel na svoje.

Menu takéhoto gastrozážitku tiež podlieha pravidlám etikety, no pokiaľ si ho plánujete dopriať doma, odporúčame pripraviť sa ideálne na štvorchodové menu, v ktorom si každý nájde to svoje. Menu by teda malo pozostávať z predjedla, polievky, hlavného chodu a dezertu.

Pri fine diningu platí, že čas, ktorý strávite týmto zážitkom, je zvyčajne dva- či trikrát dlhší ako v bežnej reštaurácii. Preto ak máte v menu pokrmy, ktoré majú byť teplé, odporúčame ich tepelne upravovať až tesne pred servírovaním, respektíve ich dovarenie si vopred logicky naplánovať a načasovať, aby hostia nečakali na jedlo pridlho, no zároveň aby nemuseli konzumovať mäso, ktoré bude treba opäť zohriať.

Čo uvariť z kuracieho mäsa na večeru v štýle fine diningu?

Keďže je kuracie mäso veľmi variabilné, možností je naozaj nespočetne veľa. Dnes vám poskytneme len niekoľko tipov pre lepšiu predstavu. Nezabudnite, že jedlo, ktoré budete podávať, musí nielen chutiť, ale aj dobre vyzerať. Pri výbere príloh, ingrediencií či omáčok preto vopred myslite aj na tento parameter.

Massimov tip na dokonalé kuracie mäso v štýle fine diningu:

„Mám pre vás recept, ktorý sa dá použiť nielen v luxusných reštauráciách, ale aj v bežnej rodine. Ja používam kuracie mäso alebo kuracie prsia s kosťou. Pripravujem ho systémom bain-marie (čiže vodný kúpeľ) v potravinovom vrecúšku s rozmarínom, so strúčikom cesnaku a s extra panenským olivovým olejom. Následne ho vyberiem z vrecka a vložím na 18 minút do rúry predhriatej na 180 stupňov Celzia. Podávam ho s vynikajúcim zemiakovým pyré a omáčkou z akáciového medu a dijonskej horčice s olivovým olejom alebo, ak chcete, je možná aj verzia s pikantnou paradajkovou omáčkou s čili a červenou paprikou.” 

Naše tipy na recepty z kuracieho mäsa:

predjedlo:

  • malé kuracie špízy na ázijský spôsob
  • teriyaki kuracie chuťovky s mangom

polievka:

  • kurací vývar s lokálnou zeleninou
  • krémová zeleninová polievka s kokosovým mliekom (pripravená z kuracieho vývaru)

hlavné jedlo:

  • kuracia rolka plnená špenátom a ricottou, príloha: hráškové pyré, dekor: cviklové čipsy, jedlé kvety
  • konfitované kuracie stehno s omáčkou z višní a čučoriedok, príloha: tekvicové pyré, dekor: tekvicové semienka, biely sezam

dezert (bez mäsa):

  • domáca malinová panna cotta
  • domáci lávový koláčik s čerstvým lokálnym ovocím

TIP: Porcie pri fine diningu sú menšie, ba niekedy až malé. Tanier má byť v podstate poloprázdny a mal by vyzerať ako umelecké dielo. Vyhrajte sa s tvarom plátkov pri krájaní mäsovej rolky, so servírovaním pyré, s omáčkami či posýpkami a uvidíte, ako budú vaši hostia žasnúť.

newsletter subscription

Subscribe our newsletter to get news updates.