Názor odborníkov
Kura Kráľovské zhodnotili experti z oblasti poľnohospodárstva, vyskumu výživy a kulinárstva
Svieže, šťavnaté a krehké kuracie mäso. Také mäso ponúka na trhu len jedno kura – Kura Kráľovské. Nie sme jediní, kto to tvrdí. Prečítajte si, čo o Kurati Kráľovskom hovoria naslovovzatí odborníci.
Dr.h.c. prof. Ing. Peter Bielik, PhD., rektor univerzity v Nitre
“Najvyšším chovateľským princípom je zabezpečiť zvieratám pohodu.” Čo povedal o Kurati Kráľovskom doktor Peter Bielik?
Svieže, šťavnaté a krehké kuracie mäso, také mäso ponúka na trhu len jedno kura – Kura Kráľovské. Bolo vychované na farmách spoločnosti HSH Veľké Zálužie v podmienkach, aké kurčatám neposkytujú typické priemyselné chovy. Kura Kráľovské je šťastné a pohodové.
Cesta k dobrému produktu sa začína voľnosťou. Chovy výrazne preriedili, a tak sa kurča kedykoľvek dostane ku krmivu aj k napájadlu s vodou. Sloboda pohybu, kŕmenie výlučne prírodnými krmivami, ktoré neobsahujú žiadne antibiotiká, stimulátory rastu či mäsokostné múčky, navidomoči prospievajú kurčatám.
Kurčatá sú ako vo voľných prírodných chovoch dobre vyvinuté a operené. Vážia od 1,3 do 2 kilogramov. Na stole je opäť kurča, ktoré poskytuje chutné, kvalitné kuracie mäso. Je to najmä preto, že zvieratá nezažívajú stres. Ten napríklad vyvolávalo aj nepretržité osvetlenie hál, ktoré „povzbudzovalo“ kurčatá ku kŕmeniu a rýchlejšiemu rastu. Teraz kurča v noci odpočíva, jednoducho si žije tak, ako si žiť má – v pohode a predčasne sa neponáhľa za svojim spotrebiteľom.
„Najvyšším chovateľským princípom je zabezpečiť zvieratám pohodu. Je to nielen v súlade s etikou, správnym prístupom k chovu, ktorý vždy uplatňovali dobrí hospodári, ale aj základným predpokladom ako vyrobiť plnohodnotné, zdravé potraviny“ , ocenil prístup chovateľov spoločnosti HSH Veľké Zálužie rektor Slovenskej poľnohospodárskej univerzity Dr. h. c. prof. Ing. Peter Bielik, PhD. a dodal, že je to najlepšia cesta, ako pripomenúť spotrebiteľom vysokú kvalitu slovenských potravín.
MUDr. Alžbeta Béderová, CSc., výskum výživy ľudu
Doktorka Alžbeta Béderová má vyše 40 ročné skúsenosti s výskumom v oblasti výživy. Ako zhodnotila nutričné hodnoty a kvalitu Kuraťa Kráľovského?
Celú 40 ročnú profesionálnu dráhu sa venuje problematike zdravej výživy, životného štýlu a ich vplyvu na zdravie. Od roku 1970 pracovala vo Výskumnom ústave výživy ľudu ako výskumný a vývojový pracovník, neskôr vo funkcii vedúcej oddelenia epidemiológie výživy, kde obhájila hodnosť kandidáta vied z oblasti výživy a metabolizmu. Od roku 2000 vedie Poradňu zdravia pri RÚVZ Bratislava.
Prednosťou uvádzaného kuracieho mäsa je čistota a kvalita chovu v prírodných podmienkach bez použitia akýchkoľvek stimulujúcich látok vrátane rastových hormónov.
Mäso z hydiny je symbolom modernej, zdravej a nutrične hodnotnej výživy. Je zdrojom kvalitných bielkovín, ktorých využiteľnosť je 96%-ná, najvyššia zo všetkých druhov mias. Obsahuje kompletné spektrum esenciálnych aminokyselín nevyhnutných pre rast, vývoj a regeneráciu organizmu. Pre detský vek je zvlášť významný vysoký obsah rastovej aminokyseliny lyzínu a tiež arginínu a histidínu.
V modernej výžive je kladne hodnotený nízky obsah tuku (0,9-14g/100g) a cholesterolu (80mg/100g), pričom podiel polynenasýtených mastných kyselín, ktoré zohrávajú významnú úlohu v prevencii srdcovo-cievnych ochorení je vysoký. Aj pre tieto vlastnosti sa mäso z hydiny využíva v preventívnom a liečebnom diétnom systéme.
Mäso je však zdrojom aj ďalších dôležitých živín, vitamínov zo skupiny B, vrátane dôležitého vitamínu B12. Ďalej je zdrojom železa, čo sa využíva v prevencii a liečbe chudokrvnosti, ale aj ďalších minerálov – zinok, horčík a stopových prvkov – selén, meď, chróm či jód. Všetky uvedené prednosti hydinového mäsa ho predurčujú k širokému uplatneniu vo výžive detí, no hlavne v liečebných šetriacich a nízkotukových diétach, vrátane redukčných.
Šéfkuchár Marián Filo
Marián Filo patrí k európskej gastronomickej špičke. Varil pre anglickú kráľovnú, nórskeho kráľa a mnohých prezidentov. Čo povedal o Kurati Kráľovskom on?
Na Slovensku nie je veľa kuchárov, ktorí varili pre kráľov, prezidentov či vojvodov. Marián Filo, šéfkuchár a majiteľ vychýrenej reštaurácie Afrodita v Čereňanoch nadchol svojou kuchyňou holandskú kráľovnú Beatrix, luxemburského veľkovojvodu Henriho i bývalého slovenského prezidenta Ivana Gašparoviča.
Filo má jasno, na čom stojí dobrá kuchyňa. Kto chce variť kvalitné jedlá, musí mať aj kvalitné suroviny.
„Dovolím si tvrdiť známu vec: „Nie sme takí bohatí, aby sme kupovali lacné produkty, ktoré nie sú kvalitné. Naša firma už roky odoberá výrobky z firmy HSH a určite nám jej kvalitné suroviny pomáhajú tvoriť naše dobré meno. Kurčatá Kráľovské z firmy HSH sú jedinečné, pretože sú šťavnaté a krehké zároveň. Prsia, ktoré pripravujeme v reštaurácii Afrodita, majú nezabudnuteľnú chuť a šťavnatosť. Preto odporúčam Kura Kráľovské do každej kuchyne. Kto raz ochutná toto kura, nezabudne na jeho špičkovú kvalitu.“