Skip to content

Novinky, rady a zaujímavosti

Známa propagátorka francúzskej kuchyne Julia Childová vo svojej kultovej kuchárskej knihe Umenie francúzskej kuchyne venuje jednu celú kapitolu príprave kuracieho mäsa. Podľa Julie sa kvalita kuchára pozná práve podľa pečeného kuraťa. No nemusíte byť svetovými šéfkuchármi, aby ste to zvládli na jednotku. Stačí, keď pečeniu venujete čas a využijete pri tom zopár našich trikov.

Základom je správny výber

Už pri nákupe treba dbať na správny výber mäsa, to odporúča aj známa kuchárka. Kura by malo chutiť ako kura. Jeho výber je teda kľúčovou záležitosťou. Dôraz by ste mali klásť na pôvod i čerstvosť. Značka Kura Kráľovské ponúka nadštandardnú kvalitu, čerstvosť a lokálny pôvod. Na trhu pôsobí od roku 1992 vo Veľkom Záluží. Neustále pracuje na tom, aby prinášala slovenskú kvalitu do čo najväčšieho počtu domácností. O tom svedčí aj zavedenie welfare chovu od roku 2010. Tento chov vystihujú pojmy prosperita a pohoda. Stres je minimalizovaný a kuriatka majú stály prísun vody i krmiva. To sa odzrkadľuje na kvalite mäsa. V Kurati Kráľovskom sú zachované všetky výživové hodnoty, je preto nutrične plnohodnotné a má prirodzenú farbu a konzistenciu. Neobsahuje rastové hormóny a antibiotiká. Nájdete ho v produktových predajniach, nadnárodných reťazcoch a rovnako aj u lokálnych obchodníkov.

V každej kuchyni platí niečo iné

Je čas pustiť sa do prípravy. Na pečenie si vyberte dostatočne veľkú nádobu. Vhodný je plytký široký pekáč. Rúru vopred vyhrejte na 220 °C. Na dno pekáča poukladajte zeleninu podľa vašich preferencií. Skvelým výberom môžu byť napríklad šalotky, zemiaky či mrkva. Kura jemne osušte papierovou kuchynskou utierkou, napevno zviažte konce stehien a dochuťte soľou a obľúbenými bylinkami.

Bylinky môžete uložiť aj pod kožu, čím uľahčíte jej prepečenie. Pri pečení dbajte na to, aby teplota v rúre neklesla pod 175 °C a aby nebola vyššia ako 220 °C. Niektorí kuchári pečú kura bez otvárania rúry, iní sa zas kuraťu venujú aj počas pečenia – dodatočne ho oblievajú výpekom alebo otáčajú. Veľa záleží na technických parametroch vašej rúry, v ktorej kura pripravujete. Ak ste vyskúšali veľa receptov či tipov, no výsledok nie je podľa vašich predstáv, môžete sa inšpirovať aj precíznym postupom známej kuchárky.

Recept na pečené kura podľa Julie Childovej

Podľa tejto milovníčky francúzskej kuchyne je kľúčové pravidelné podlievanie a otáčanie kuraťa, ktoré zabezpečí skvelý chuťový výsledok. Vyskúšajte preto jej jednoduchý postup, ako pripraviť skvelé pečené kura.

Suroviny:
• 1 Kura Kráľovské
• 1 polievková lyžica soli
• 4 polievkové lyžice masla
• 1 mrkva
• 1 malá cibuľa
• 1 polievková lyžica rastlinného oleja

Príprava:
Rúru predhrejte na 220 °C. Kura osušte utierkou. Vnútro kuraťa potrite soľou a trochou mäkkého masla. Zviažte stehná kuchynskou niťou a kura potrite soľou a maslom aj zvonku. Mrkvu a cibuľu nakrájajte a uložte na pekáč. Kura položte na zeleninu prsami nahor.

Pečenie:
• Celková dĺžka pečenia stredne veľkého kuraťa (1 500 – 1 800 g) je 70 až 80 minút. Môžete si pomôcť teplomerom na mäso. Upečené kura má mať v stehne teplotu približne 85 °C.
• Prvých 15 minút pečte kura pri 220 °C dozlata, po 5 minútach ho otočte na ľavú stranu a po ďalších 5 minútach na pravú stranu. Pri každom otočení ho potrite maslom a olejom.
• Potom teplotu znížte na 175 °C a podľa veľkosti kuraťa pečte ešte asi hodinu. Kura nechajte na boku a potierajte každých 10 minút. Keď miniete maslo s olejom, stačí na potieranie aj vlastná šťava.
• Približne v polovici pečenia kura osoľte a otočte na druhú stranu. Pätnásť minút pred koncom pečenia kura zas osoľte a otočte prsami nahor.
• Kura by malo byť hotové, keď začína v rúre prskať a koža na hrudi sa mierne nafúkne. Stehienka sú na dotyk vidličkou mäkké a ľahko sa pohybujú v kĺboch.
• Upečené kura položte do horúcej misy, odstráňte niť a nechajte pri izbovej teplote odstáť 5 až 10 minút. Takto odležané ho môžete nakrájať a podávať na šalátových listoch či so zemiakovou kašou, s ryžou, pečenými zemiakmi – podľa vlastného gusta.

Vedeli ste, že…?
Známa kuchárka Julia Childová sa ešte pred tým, než sa stala uznávanou kuchárkou, venovala zaujímavej profesii. Bola tajnou agentkou pre Office of Strategic Service, čo bol akýsi predchodca dnešnej tajnej služby CIA. Svoju vášeň k vareniu objavila až po tom, čo sa vydala.

Milí čitatelia, vyskúšajte náš recept a dajte vedieť, ako vám chutilo. Tešíme sa na vaše reakcie.

newsletter subscription

Subscribe our newsletter to get news updates.