Skip to content

Novinky, rady a zaujímavosti

Čo tak vstávať s vidinou teplých, voňavých raňajok, ktoré vám pripravia deň plný chuti? Tentoraz však nemáme na mysli klasickú ovsenú kašu alebo šálku vašej obľúbenej kávy. Poďte sa s nami inšpirovať a pripravte si chutné teplé raňajky na netradičný spôsob.

Prečo by raňajky rozhodne nemali chýbať vo vašom dennom menu?

Vďaka raňajkám:
1. si ráno doprajete aspoň krátky čas pre seba,
2. telu dodáte energiu potrebnú na správne fungovanie,
3. stabilizujete hladinu hormónov, hlavne kortizolu – stresového hormónu,
4. podporíte svoj zdravý metabolizmus,
5. zabezpečíte si pocit sýtosti, ktorý vám vydrží až do obeda, vďaka čomu sa budete môcť v práci naplno sústrediť a nepomýšľať na rôzne nevhodné maškrty, ktoré vám nedoplnia živiny, ktoré potrebujete.

Ako by mali vyzerať správne raňajky?

Ráno telo potrebuje v prvom rade vodu. Doprajte si preto hneď zrána pohár čistej vody. Potom sa môžete pustiť do prípravy raňajok, ktoré by mali pozostávať z komplexných sacharidov, ktoré telo potrebuje na energiu, bielkovín pre funkciu svalov a dlhší pocit sýtosti a vynechať by ste nemali ani zdravé tuky. Tie sú dôležité pre fungovanie mozgu, ako aj vašu celkovú energiu.

Vyskúšajte tieto tipy na chutné raňajky s využitím kuracieho mäsa

Zdá sa vám to netradičné? Vôbec! Fantázii sa medze nekladú a raňajky s kuracím mäsom ocenia hlavne tí, ktorí nemajú radi sladké varianty raňajok.

Môžete si pripraviť napríklad:
1. omeletu s mrkvou, hráškom a kúskami kuracieho mäsa (kto chce, pridá si napríklad ražný chlebík)
2. misku kukuričnej polenty, kuracieho mäsa, avokáda a rajčín
3. celozrnný toast s krémovou kuracou nátierkou (recept nižšie)
4. teplú domácu tortillu s čerstvou zeleninou a kúskami kuracieho mäsa


5. quinotto s kuracím mäsom a orechmi kešu (ako malá porcia kuracieho rizota, ale ryžu vymeňte za quinou, pridajte zeleninu a oriešky kešu – je možné pripraviť deň vopred a ráno si iba zohriať)

Recept na domácu nátierku z kuracieho mäsa

Táto nátierka je jednoduchá na prípravu a skvelá v tom, že ak vám z víkendového obeda zostanú nejaké kúsky mäsa, nemusíte rodinu nútiť, aby si ich zabalila na obed, ale nenápadne ich spracujete do chutnej nátierky, ktorú si všetci určite radi vychutnajú.

Budete potrebovať:
• 250 g varených a najemno natrhaných kuracích pŕs (alebo natrhané zvyšky kuracieho mäsa napríklad z nedeľného obeda)
• 2 vajíčka uvarené natvrdo
• 250 g jemnej krémovej nátierky s nízkym obsahom tuku
• 1 šalotku
• 1 ČL soli
• ½ ČL mletého čierneho korenia
• 1 PL čerstvej nasekanej petržlenovej vňate

Postup:
Kuracie mäso natrhajte na drobné kúsky, prípadne ak treba, dodatočne posekajte. Vajíčka olúpte a nakrájajte na menšie kocky. Cibuľu nakrájajte najemno; kto má rád, môže ju jemne osmažiť dosklovita a tak pridať do nátierky. Všetky suroviny spolu jednoducho zmiešajte a natrite na čerstvý, teplý celozrnný chlebík.

Prajeme vám dobrú chuť.

newsletter subscription

Subscribe our newsletter to get news updates.