Kombinácia kuracieho mäsa, smotanovej omáčky a mletej červenej papriky predstavuje stávku na istotu. V rôznych obmenách ju používajú kuchári po celom svete. V slovenskej kuchyni sa môžete stretnúť tiež s názvom Kura na paprike. Tento recept nám odkázala tradičná rakúsko-uhorská kuchyňa.
Recept na Tereziánske kuracie mäso
Ingrediencie:
• 1 kg Kráľovských kuracích pŕs a horných stehien (vykostených a bez kože)
• 1 väčšia cibuľa
• 1 štvrtka zeleru
• 1 veľká mrkva
• 1 veľký pohár hríbovitých húb (čerstvých alebo sušených)
• 1 hrsť vylúpaného zeleného hrášku (taktiež mrazený alebo sterilizovaný)
• 2 dcl sladkej smotany
• 125 g masla
• mletá červená paprika
• 1 PL hladkej múky
• soľ
Postup:
Mäso pokrájame na slížiky. Na masle speníme postrúhanú cibuľu, vmiešame lyžicu mletej papriky, pridáme mäso a osolíme podľa chuti. Dobre premiešame a dusíme vo vlastnej šťave do polomäkka. Potom pridáme na rezančeky pokrájaný zeler a mrkvu, hrášok a huby. Keď mäso celkom zmäkne, vmiešame doň sladkú smotanu, v ktorej rozhabarkujeme hladkú múku, a tri minúty povaríme.
Tereziánske mäso podávame na tanieroch takto: na každú porciu položíme koliesko surovej červenej papriky, do nej dáme za lyžičku nesladenej šľahačky, na ozdobu do nej zastokneme čerstvý petržlenový alebo mätový lístok. Osobitne podávame rezy citróna. Najlepšou prílohou sú hradné maslové halušky alebo trojuholníčky z rezancového cesta pokrájaného ozdobnou ostrôžkou, pomastené maslom.
TIP:
Kupujte len tú najkvalitnejšiu papriku, iba tak si zaistíte dobrú chuť a pozitívne účinky. Poprední kuchári odporúčajú papriku maďarskú alebo španielsku.
Recept na hradné maslové halušky
Ingrediencie:
• 0,5 l mlieka
• 125 g masla
• 500 g hrubej múky
• 2 vajcia
• soľ
• štipka muškátového kvetu
Postup:
Zvaríme spolu mlieko so 60 g masla a osolíme. Do vriaceho mlieka, ktoré neustále miešame, postupne prisýpame múku. Varíme a miešame na miernom ohni, dokým sa cesto neprestane lepiť na varechu a strany hrnca. Keď múčna kaša vychladne, vmiešame do nej celé vajcia, okoreníme mletým muškátovým kvetom a cesto dôkladne vymiešame. Lyžicou namočenou do horúcej vody vykrajujeme halušky, ktoré päť minút povaríme v osolenej vode. Uvarené ochladíme studenou vodou, aby čiastočne stuhli. Omastené zvyškom masla sa hodia ku všetkým mäsám pripraveným na červenej paprike.
KuRadič na záver:
• Mletá paprika je jedným z najpoužívanejších korení na svete a predpokladá sa, že do Európy sa dostala z Mexika, Turecka a Indie. Pre kvalitu papriky je rozhodujúcim kritériom farbivosť (ASTA) a jemnosť namletia. Sladká aj štipľavá mletá paprika predstavujú vďaka prírodnému alkaloidu kapsaicínu ideálny štartér pre spaľovanie tukov. Avšak nepreháňajte to, lebo vás preženie. Mletá paprika je doslova prírodnou lekárňou, dodáva celý koktail vitamínov – predovšetkým A, ďalej C, E, K a takmer kompletné spektrum vitamínov skupiny B. Obsahuje aj minerály, ako železo, fosfor, horčík, draslík, zinok, meď alebo mangán. Dokáže podporovať krvotvorbu, cievy a pomáha znižovať krvný tlak a hladinu cukru v krvi. Nakopáva nielen trávenie, ale celé telo k lepším výkonom. Brzdí starnutie a stráži zdravý zrak. Pôsobí ako prevencia onkologických ochorení a predčasného starnutia. Pomáha pri akné a vypadávaní alebo zvýšenej lámavosti vlasov. Jedna čajová lyžička obsahuje takmer 20 mg omega-3 a 150 mg omega-6 mastných kyselín.
• Kuracie mäso prepojené s lahodnou smotanou, ochutené a zafarbené mletou červenou paprikou zostane azda navždy veľkým hitom mnohých svetových kuchýň. Ak kraľuje aj v tej vašej, podeľte sa s nami o váš obľúbený retro recept, v ktorom radi využívate produkty z HSH.